Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

1. Vyšší porodnost v Africe není primárně důsledkem "kulturních a náboženských dogmat", ale absence starobního sociálního zajištění. Ještě před 100 lety bylo i u nás běžné mít 4-5 děti, od kterých se očekávalo, že se o rodiče ve stáří postarají.

2. Kdyby lidi v rozvojových zemich nic nedělali a jen čekali na 'pomoc', nemohli bychom si my ráno zalít čaj či kafe, mohli bychom zapomenout na čokoládu, bavlnu, nastal by nedostatek ropy a spousty dalších komodit, které tam někdo musí vypěstovat, sklidit, zpracovat.

3. Drancovani Afriky neskončilo, sama jsem byla svědkem toho, jak u břehu Sierra Leone loví s kilometrovymi sítěmi španělské a norské lodě dotované EU. Místní rybáři potom nemají šanci cokoliv chytit. Nemluvě o čínských 'investicich' v Africe, které potom kupujeme v čínských výrobcích.

Za mne nejlepší řešení vzdělání a zrušení dotaci EU do drahého a neefektivní zemědělství v Evropě, to by byla nejlepší pomoc Africe. To druhé nikdo neudělá, protože dotace jsou u nás skvělý byznys.

2 0
možnosti

V48i67t 90O82t92a55h49a87l

29. 6. 2019 13:33

1. Nesouhlasím. Afrika je nábožensky velmi silně založená. 45% křesťanství, 40% islám. Obě tato náboženství jsou ostře proti antikoncepci i potratům, a zbytek jsou domorodá náboženství, kde to také s podporou antikoncepce nebude slavné. Pomoc Africe vedla k prudkému snížení dětské úmrtnosti, nicméně bez dostatečné osvěty - právě díky náboženským dogmatům. V Africe je dále společenská hodnota ženy i muže dána často tím, jak jsou plodní. Nedostatečně plodná žena neplní svou společenskou roli nebo má neschopného muže. Obojí není společensky přípustné. Vysoká porodnost je tedy výsledkem kulturních, náboženských hledisek + narušení rovnováhy systému (vysoké úmrtnosti rodiček a dětí) pomocí zvenčí. Pokud se stav nenarovná, systém do 30 let zkolabuje a je jen otázka, jak velkou oblast kolaps zasáhne, ale půjde o miliony lidí.

2. Souhlasím, rozvojové země jsou továrny na blahobyt pro tzv. vyspělé země, globálně jde o zneužívání zejména korporacemi. Využívat zdroje pro růst produkce je základ kapitalismu. Lidská výrobní síla je pro kapitalismus zkrátka jedním ze zdrojů, které je třeba "efektivně vytěžit".

3. Souhlasím, rozvojové země jsou drancovány i nyní, byť se změnily metody. Peníze = moc = stav, kdy silnější využívá slabšího, aby se měl lépe. Tedy opět to, co je v bodu 2. Peníze (tedy moc vojenská, politická a ekonomická penězi financovaná) vede k zneužívání těch slabších těmi silnějšími. V kapitalismu jsou peníze na prvním místě žebříčku a jejich vlastnictví určuje společenské postavení a přístup k dalším zdrojům. Systém globálních korporací vede k zneužívání levné pracovní síly formou pyramidy, kde profitují ti v horních patrech na úkor těch pod sebou. To se však netýká jen Afriky a dotací v EU, ale celosvětového nastavení systému, který se apriori brání změnám sebe samotného. Osobně nevidím možnost změny systému, pokud je globální a soustřeďuje veškerou moc. Zbývá tedy opravdu hlavně osvěta v regionech, které systémem trpí nejvíce.

2 0
možnosti

V58i46t 95O98t29a39h31a46l

29. 6. 2019 11:53

Jen pár poznámek:

A) Jsou případy, kdy empatie zabíjí. Musí jít vždy ruku v ruce s rozumem. Když vidí řidič školního autobusu uprostřed cesty králíčka, je empatické toho nebohého tvorečka nepřejet a napálit to se 40 dětmi do rokle. Empatie ano, ale ne bez uvažování o jejích následcích.

B) V Africe se velmi často neřeší příčina problému, ale až jeho následek. Příčina je nedostatek vzdělání, náboženské a mezirasové (kmenové) třenice, přelidnění, ekologické změny, devastace přírodního prostředí místními. Výsledkem jsou uprchlické vlny za lepším životem. Díru ve střeše nevyřešíte kbelíkem pod ní.

C) Sytý a hladový je hezké přirovnání. Užitečné je to pouze tehdy, když sytý naučí hladového způsob, jak si jídlo obstarat. Jinak bude pouze jeho celoživotní výkrmnou.

D) Každý region má za konkrétních podmínek jen určitou kapacitu udržitelnosti nějakého živočišného druhu. Jakmile počet jedinců tuto kapacitu překročí, rovnováha se zlomí a dojde ke korekci formou redukce - někdy i drastické. Zjednodušeně: pokud mám zahrádku, kde dokážu dostupnou technologií vypěstovat jídlo pro 3 lidi, mohu mít s manželkou jen jedno dítě. Pokud si jich vyrobíme 5, tak mi buď 4 umřou a nebo taky můžeme umřít všichni. Vedle žije soused, který pěstuje jídlo pro 2 lidi, ale žijí tam sám. Může nám 1 porci darovat. Jen se to nesmí dostat do fáze "jdeme tam udělat nájezd, protože máme nárok".

"Bílý muž" už několikrát přirozenou rovnováhu v Africe porušil. Nejprve drancováním bohatství, v poslední době ji ale často narušuje nevyváženou pomocí. Pokud je běžný stav v Africe (často pod tlakem kulturních a náboženských dogmat) porodit 6 dětí, ale udržitelný stav je pouze 2, pak 4 zemřou a systém je v rovnováze. Pokud bílý muž pomůže ty 4 děti zachránit "zásahem zvenčí", pak zkrátka systém zkolabuje, pokud zároveň nedokáže změnit i všechny ostatní parametry systému. A pouhou statistikou zjistíme, že pokud každá dvojice má 6 dětí, tak se každých 20 let populace ztrojnásobí a takový systém udržitelný není.

6 0
možnosti

V14i48t 36O73t58a94h45a62l

29. 6. 2019 12:00

Je nejprve nutné rozbourat náboženská a kulturní dogmata a místní vzdělat, aby sami pochopili, že jsou určité limity populace, které jejich země dokáže uživit.

A také navyšovat intelektuální a ekonomickou úroveň ÚMĚRNĚ s populací. Vyváženě. To se neděje a proto se situace opakovaně vymyká z rukou.

Proto pak dochází ke korekcím populace. Typickou korekcí je pak migrace, hladomor, válka o zdroje. Výsledkem je snížení populace v regionu - a nastolení krátkodobé rovnováhy.

Paradoxně vzato tak nerozvážná pomoc Africe napomáhá populační explozi a ta pak vede k nedostatku zdrojů a následně k válkám o tyto zdroje, hladomoru a migracím, které pak stejným způsobem destabilizují okolní země.

Tedy - pomoc ano, ale s rozumem (a komplexní analýzou jejího dopadu).

4 0
možnosti

Díky za zajímavý článek R^

1 0
možnosti

Mě by spíš zajímalo, kde tolik lidí bere jídlo. Chápu, že Rwanda je zemědělská země, ale jsou uprchlíci schopni si aspoň sami pro sebe vypěstovat aspoň přijatelné množství jídla? Případně chovají nějaký dobytek? V píšete: "každý se snaží přiložit ruku k dílu. Ležet a čekat na „pomoc“ je to poslední, jak by tyto lidi napadlo trávit čas." Tak proč uprchlíci, co se dostali až do Evropy, v drtivé většině nepracují?

11 0
možnosti

Afrika není jen Sahara a dokáže i s jednoduchými nástroji uživit trojnásobek současné populace. Chce to jen trochu práce a dvě až tři úrody ročně není problém.

2 0
možnosti

To si tu studnu nemohli vykopat? To raději chodí kilometry a studnu si nechají vykopat bílými blbci.

9 0
možnosti
Foto

V táboře pracuje několik set komunitních dobrovolníků. A uprchlíci pomáhají dobrovolnou prací na všech projektech. Je mi líto, že to neodpovífá vaší představě, ale podávám svědectví o tom, co jsem sama viděla. Ono navíc nejde jen o to vykopat díru do země, je třeba udělat odborný geologický průzkum, vrt speciální technikou - úpravna vody pro takový počet lidí je technicky mnohem náročnější projekt. "Bílé blbce", jak píšete, jsem v táboře kopat opravdu neviděla, a nekopali jsme tam ani my :o)

1 1
možnosti

Kdybyste měla v ČR rodinu a dětí (nevím, ale tuším, že spíš nemáte) a chtěla zde žít, pak si myslím. že by vám import tisíců Afričanů jako dobrý nápad nepřišel.

12 0
možnosti
Foto

Dokud budou fungovat taková místa, jako je Mahama, 'import' tisíců Afričanu nehrozí. Všichni mluví o pomoci na místě, ale málokdo ji opravdu dělá. Tohle je dobrý příklad, jak ano.

0 0
možnosti

P66e27t12r 76B13u27r26i21a12n

28. 6. 2019 11:56

Tohle mne udeřilo do očí:

V rámci projektu se budují také veřejné toalety. Každá z nich slouží čtyřem rodinám. I to pomáhá zlepšit hygienu v táboře a omezit šíření nemocí.

Zdroj: https://gomba.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=719056

takže jestli jsem to správně pochopil, tak tam žije už nejméně tři roky 15 000 dospělých mužů a nebyli za celou tu dobu schopni se domluvit a postavit si alespoň dostačující záchody?

Jsem ohromen.

17 0
možnosti

... Ručičky nebojte se, vy makat nebudete, však vy se práci, však vy se práci vyhnout dovedete ....♫♫

10 0
možnosti

Jen jim ukazujte, jak je mají běloši rádi a jak pro ně mají dost peněz. Aby věděli, kam se vydat, až je to v tom táboře plným pracantů omrzí. Rv:-P

14 2
možnosti

Ano, ale přesně takhle má vypadat "správné" uprchlictví - tedy útěk do nejbližší bezpečné země, obvykle tedy sousední, a tam se zastavit. Ne že někdo dostane pocit, že nepokoje v jeho zemi mu automaticky dávají bianko vízum do libovolné země kdekoliv na světě dle jeho volby, včetně všech zemí, které na cestě tam musí projít, a to bez ohledu na souhlas nebo nesouhlas všech těchto zemí. Takto by mělo humanitární uprchlictví probíhat. Nejenže to minimalizuje šíření dopadů problému do dalších zemí, ale také je možné těm lidem lépe pomáhat, pokud jsou takto koncentrováni. Samozřejmě, pro ty sousední země to potom může být jednorázově obrovská zátěž, na druhou stranu to zase způsobí, že se každá země musí trochu více zajímat o to, co se děje u sousedů, že jejich problémy jsou částečně i naše problémy, a účastnit se jejich řešení s předstihem, pokud to jde.

Jinak to srovnávání s námi, že máme problém s pár uprchlíky, když v malé Rwandě jich jsou desetitisíce, to mě osobně celkem vytáčí. Jsem si jistý, že pokud by v nějaké naší sousední zemi něco extrémního vypuklo (občanská válka, obrovské požáry apod.), tak by nám nedělalo problém klidně milion uprchlíků přijmout na naše území (z Polska, Rakouska apod.) a pomoci jim. Problém je, pokud se těch milion lidí k nám vydá z několik tisíc kilometrů vzdálené země, projdou cestou několik zcela bezpečných zemí, ale pomoci budou chtít ausgerechnet od nás...

23 0
možnosti

Hezká věta - pokud se položí trubky... - víte, ony tu trubky se samy nepoloží a pochybuji o tom, že je položí tamní starousedlíci. Nemají k tomu vybavení, peníze a především "know how". Takže trubky položí Evropané a opět budou tam kdesi cosi budovat jako už nesčetněkrát.

19 0
možnosti

.. a opět se na to místní, po odchodu Evropanů, vykašlou a nechají padnout vniveč, jako už nesčetněkrát.

12 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS