Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hodně nebo málo – voda je problém

„Takhle se to tady nedělá!“ Vzpomínám na ten káravý pohled, když mě ráno příslušník místní ochranky přistihl ve společné umývárně. Dodnes se stydím za to, že jsem při čištění zubů nechala vodu téct. Teď už kohoutek zavírám i doma.

Nedostatek soukromí při osobní hygieně byl na základně OSN ve Středoafrické republice tím nejmenším problémem. V době mého pobytu tam probíhal ozbrojený konflikt. Co si člověk nedovezl, to neměl. Široko daleko žádný obchod; nebyl, kdo by prodával ani kupoval. Místní lidé před násilím uprchli do buše, takže pole s bavlnou ležela ladem. Obchodníci, kteří tam před tím bavlnu jezdili vykupovat, se do oblasti neodvážili z obavy o vlastní bezpečnost. V naprostém nedostatku rozhodovalo o přežití jen to, kolik máte jídla a vody. Vody především. Proto chápu, že nad mým marnotratně otevřeným kohoutkem nešlo jen tak přimhouřit oči…  

Potěšení z pití „obyčejné“ vody si člověk pořádně uvědomí až tehdy, kdy prožije velkou a dlouhou žízeň. Právě probíhající Světový týden vody je příležitostí si připomenout, jak vzácná a nenahraditelná pro nás všechny tato tekutina je.

Voda je ŽIVOT. Z vody se rodíme. Voda spojuje vše živé na této planetě.

Je to sice dost zvláštní představa, ale molekuly vody, kterou si právě zalévám čaj, už prošly půdou, oblaky a nesčetně těl živočichů žijících na Zemi. A brzy i tím mým :o)

Na misích jsem se párkrát dostala do situace, kdy se musíte rozhodnout, jestli se napít vody v rezavém barelu z minulého období dešťů - a riskovat průjem, choleru, tyfus či úplavici, nebo se nenapít a pravděpodobně umřít na dehydrataci a celkový rozvrat látkové výměny. Smrt žízní je mimochodem velmi bolestivá, protože v posledních stádiích, když se v těle vyčerpají všechny zásoby minerálů, přichází zimnice, třes a silné křeče.

Pro mě to naštěstí vždycky skončilo jen střevními nepříjemnostmi, které jsem dříve či později vyřešila léky. Pro 450 milionů lidí to je ale každodenní realita. Podle údajů OSN jich právě tolik žije v oblastech s extrémním nedostatkem pitné vody.

Jedna z největších krizí souvisejících s vodou se právě teď odehrává v Africkém rohu. Region čelí již třetím rokem po sobě podprůměrným srážkám, suchu a neúrodě. Ceny vody zde vzrostly až o 300 procent. V Džibuti, Eritreji, Etiopii, Keni a Somálsku je ohr

 

Voda je problém ale i tehdy, když jí je hodně.

Když se v oblastech postižených suchem objeví déšť, vyprahlá půda nemůže vodu absorbovat, což vede k záplavám, sníženému doplňování vodonosných vrstev a kontaminaci vodních zdrojů. Stojatá voda je potom zdrojem infekčních nemocí. Dlouhodobé oteplování může vést k rozvoji smrtelných patogenů ve sladkovodních zdrojích. Celosvětově jsou již teď nemoci související s vodou a hygienou jednou z hlavních příčin úmrtí u dětí do 5 let věku - každý den na ně umírá více než 700 dětí. To je 30 ztracených dětských životů každou hodinu!

Od začátku tisíciletí s vodou souviselo celých 74 procent přírodních katastrof. O nedostatku i nadbytku vody víme i v Česku své.

Co s tím? Odborníci říkají: více, lépe a moudřeji!

Voda je totiž klíčem k řešení mnoha velkých problémů, kterým lidstvo čelí. Jak zabránit šíření nemocí, když není čím si omýt ruce, kde vykoupat miminko? Jak dostat děti do školy, když se tam celý den nemůžou napít nebo si zajít na záchod? Jak bojovat s podvýživou, když chybí voda na vaření a zalévání plodin?

Není nad osobní zkušenost :o)

 

V různých částech světa jsem měla možnost vidět zajímavé projekty, jak vodu zajistit tam, kde zatím chybí. Sběr kvalitní dešťové vody na střechách škol v Sierra Leone. Vylepšený design a materiál kanystru UNICEF pro přenos a skladování vody. Extrémně hluboké vrty v porézní, vulkanické půdě ve Rwandě. Mnohakilometrové vodovodní systémy přivádějící vodu v Himálaji. Filtrační plošiny na solární energii ve Střední Americe. Vlnami poháněné odsolovací bóje přeměňující mořskou vodu na pitnou. Technologických inovací existuje hodně a doufám, že další a ještě lepší budou přicházet.

To nejdůležitější ale zůstává stejné: náš přístup. S vodou je na všech úrovních potřeba nakládat odpovědně a s úctou. Udržení vody v přírodním koloběhu je tím největším darem, jaký lidstvo může samo sobě dát.

Na to se pojďme napít! VODY, jak jinak :o)

 

 

 

 

Autor: Pavla Gomba | středa 24.8.2022 16:47 | karma článku: 18,63 | přečteno: 808x
  • Další články autora

Pavla Gomba

Hotově nebo kartou? České dilema mají skvěle vyřešeno i tam, kde byste to vůbec nečekali.

Na odpočívadle pod průsmykem Pelela se prohání čerstvý himálajský vítr. Aby ne, jsme ve výšce 3400 m n.m. a teplotní rozdíl oproti údolí je pořádně znát.

16.8.2023 v 7:10 | Karma: 39,09 | Přečteno: 7771x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Děti jako zrcadlo. I křišťálová koule.

1. červen patří dětem. Rodiče jim kupují pamlsky a každá obec, firma či obchodní centrum pro děti pořádají zábavu. Původní myšlenka, proč slavit „den dětí“, však byla jiná.

2.6.2023 v 15:48 | Karma: 14,38 | Přečteno: 448x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

České děti nežijí v bublině

Smích, štěstí a radostná bezstarostnost. Obraz dětství je tím zářivější, čím dále v čase se od něj nacházíme. Ve skutečnosti se však ve třinácti člověk může trápit úplně stejně jako ve třiceti.

10.3.2023 v 15:16 | Karma: 20,80 | Přečteno: 1319x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Jak se vybírá Dítě Česka

Řeknu to hned: těžce! Najít a ocenit nejaktivnější, nejinspirativnější a nejnadanější dítě v České republice je nejméně stejně náročné jako výběr osob pro udělení státního vyznamenání :o)

27.10.2022 v 18:15 | Karma: 34,44 | Přečteno: 2356x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Česká republika, bravo

„Mír na Ukrajině. To by pomohlo nejvíc,“ zodpovídá moji otázku se znatelnou únavou v hlase Luděk Prudil, šéf pražských hasičů.

2.4.2022 v 22:44 | Karma: 40,97 | Přečteno: 10380x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:01

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3013x
Viděla jsem kus světa, konflikty, války, nespravedlnost, obrovské lidské utrpení. Proč tedy věřím v dobro? Protože se s ním každý den setkávám!

Seznam rubrik