Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká republika, bravo

„Mír na Ukrajině. To by pomohlo nejvíc,“ zodpovídá moji otázku se znatelnou únavou v hlase Luděk Prudil, šéf pražských hasičů.

Během návštěvy asistenčního centra pro uprchlíky v pražském Kongresovém centru mě nejvíce zajímalo, co tam právě teď potřebují nejvíce. „Matrace, skládací lůžka, spacáky, všechno, co je potřeba na spaní. Rychle a ve velkém množství, pár kusů nám nepomůže.“

Nejlepším řešením krize na Ukrajině je ukončení bojů. Vlevo Luděk Prudil, ředitel HZS hl. města Prahy

Naposledy jsem v Kongresovém centru byla na premiéře filmu Nabarvené ptáče. Filmu o dětství ztraceném ve válce. Dětství ubitém krutostí a sobectvím dospělých. Jak nelítostně absurdní může někdy život být. Ve vstupní hale, kde režisér s herci rozdávali interview, jsou teď rozložené samovary a stánky první pomoci. Přes ozbrojenou ostrahu se dovnitř nedostane nikdo, kdo tam nemá být. Rouška či respirátor nejsou povinné, ale zdravý rozum říká, že v místech s velkou koncentrací lidí je prostě lepší je mít.

Hned po vstupu jsou uprchlíci rozděleni do dvou skupin – na ty, kteří tady mají zázemí a přišli se jen registrovat, a na ty, kteří u nás nikoho nemají a potřebují zajistit ubytování.

„Je to tady trochu jako v továrně: v každé hale kompletujeme něco jiného,“ vysvětluje pan Prudil, zatímco postupujeme do patra. Před kinosálem funguje dětský koutek - co koutek, pořádný kout, protože dětí je tady spousta. Je to velká pomoc, protože maminky si potřebují na chvíli odpočinout, srovnat dokumenty, v klidu zavolat.

Rozdělené skupiny uprchlíků postupují do hlavního kinosálu, každá skupina sedí v jedné řadě. V dolní části zůstávají ti, kteří se jen registrují. Místa nahoře jsou v kině obvykle více žádaná, protože je odsud lepší výhled, v asistenčním centru to však znamená jen to, že budete čekat déle, protože se pro vás musí najít ubytování. Těsně pod jevištěm sedí stará pohublá paní na vozíku. Je jí osmdesát? Nebo více, běží mi podvědomě hlavou. Jaké to asi musí být v tomto věku opustit domov, prožitky, celou minulost. Na velké emoce ale není čas, postupujeme dále do prostoru s policisty a 94 úředníky, kteří uprchlíky registrují. 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu. Obdivuhodné. „V noci sem přichází méně lidí, svážíme je přímo od vlaků a autobusů. Necháváme je tady přespat, aby byli v bezpečí, zvláště po půlnoci, kdy nejezdí metro,“ dodává Luděk Prudil. Na kinoplátně běží animované pohádky pro děti, které tvoří více než polovinu lidí v sále. Nemůžu uvěřit, že je tady přesto takové ticho. Žádné dítě nekřičí, nepobíhá, všechny sedí potichu na sedadlech. Jsou tak skvěle vychované? Stydí se v neznámém prostředí? Prožily věci, které do dětství nepatří? Kdo ví. Za každou tváří, za každým sedadlem je jeden příběh.

Abychom se dostali do další místnosti, musíme vyjít ven do prostoru ohraničeného praporky. V další hale probíhá registrace ke zdravotnímu pojištění. Procházíme kolem autosalonu s luxusními auty, který se nachází ve stejné budově. Zákazníci, kteří si sem přicházejí objednat nové auto, nemohou tušit, jak to vypadá jen pár metrů za zdí. Opět spousta stolů, spousta úředníků, spousta dobrovolníků. A lidé, kteří potichu postupují ke stolům. Na kraji místnosti sedí maminky s nejmenšími dětmi. Všímám si jedné, která oběma rukama přidržuje miminko u prsu a usedavě pláče. Ona, ne miminko. Je dobře, že asistenční centrum má i psychology interventy – dva odborníky na tři tisíce lidí, kteří tudy denně procházejí. „Díky bohu za ně,“ říká ředitel HZS, „už ale také jedou nadoraz. Jako tady všichni.“

Řetězec ale ještě nekončí – ještě nás a hlavně uprchlíky čeká další hala pro vyřízení pracovních povolení. Tam má zvláštní stůl také pražský magistrát, aby zavčasu podchytil lidi s kvalifikací, kteří se teď nejvíce hodí: učitele, lékaře, zdravotní sestry, překladatele. Cestou míjíme dva klauny, kteří se snaží zabavit a rozveselit děti, úsměvu při jejich strojené úkloně se ale neubrání nikdo z nás. 

Prohlídku asistenční „továrny“ končíme tam, kde začala: u stánku první pomoci. Bavíme se o tom, jakým způsobem může pomoci UNICEF, ať už to je právě vybavením matracemi a skládacími lůžky, hygienickými soupravami, pracovními posilami nebo pomocí se systémem péče o ohrožené děti. Nemylme se: vyčerpaná maminka, která dorazí na hranice a netouží po ničem jiném než dostat své dítě do bezpečí, je velmi zranitelná. Člověk, který tam čeká s autem a cedulí Berlín, Hamburk, Praha nebo jiné město, může být největší lidumil na světě. Ale nemusí.

Obchodování s lidmi, výroba dětské pornografie, moderní otroctví, kriminalita – nic z toho válka na Ukrajině neodstranila. Ve zmatku, kdy lidé o sobě nevědí, kdy jsou rodiny rozděleny a ztratí na sebe spojení, v takových situacích je ochrana dětí ještě důležitější než kdykoliv jindy.

Začíná se mluvit o tom, jestli uprchlíci z Ukrajiny vůbec naši pomoc potřebují. Někteří snad ne. Stará paní na vozíku, vystrašená maminka s dítětem a všichni lidé, kterým jsem se dnes v asistenčním centru dívala do očí, se bez pomocné ruky do začátku neobejdou.

Za válku na Ukrajině už podle hlášení zaplatilo životem 93 dětí, skutečná čísla však budou mnohem vyšší. Děti jsou i nadále zabíjeny, zraňovány a hluboce traumatizovány násilím, které je obklopuje, jsou vyděšené, v šoku a zoufale touží po bezpečí. Více než polovina ukrajinských dětí je nyní vysídlena v rámci země nebo uprchla do sousedních zemí. To je jedno dítě každou sekundu!

V Kongresovém centru se už skoro loučíme, když k nám přiskočí uniformovaný muž od stánku. „Víte, co tady opravdu nejvíce potřebujeme?“, ptá se a spontánně bere pana ředitele za ramena. Všichni zpozorníme. Pan ředitel nejvíc. „Aby se pan ředitel šel konečně vyspat! No vážně, co my, dobrovolníci, my sem chodíme jeden den v týdnu. Ale on je tady každý den včetně sobot a nedělí. Potřebujeme, aby vydržel.“ Luděk Prudil se jen usmívá a já si říkám, jak báječný šéf to musí být, když o něj mají kolegové takovou starost. Úplně stejnou, s jakou on vypráví o nich a jejich pracovním nasazení.

Jsem na něj hrdá. Jsem hrdá na nás, na Českou republiku.

"Nejvíc potřebujeme, aby se pan ředitel vyspal," bylo spontánní přání jednoho z dobrovolníků z pražském Kongresovém centru.

A mám proč. Před Kongresovým centrem mi kolegové ze zahraničí potvrzují, že náš systém registrace je výborný. Jeden z kolegů byl přímo na Ukrajině, na Donbasu, další specialistka na ochranu dětí byla nasazená v Sýrii a během uprchlické krize i na Balkáně, a mohou dobře srovnávat i s okolními zeměmi. Ano, jsme vážně dobří. A také strašlivě unavení. První část zátěžové zkoušky jsme zvládli na výbornou, ale trvá to už příliš dlouho. Nadšení a solidarita nemohou vydržet, je nutný systém. I já souhlasím: ze všeho nejvíce je potřeba mír, aby se lidé mohli vrátit do svých domovů, shledat se se svými nejbližšími, pochovat v náručí vnoučata a začít opravovat rozbitou zemi. 

Součástí pomoci Dětského fondu OSN - UNICEF jsou také  ukrajinsko-čské slovníky pro zařízení pro děti - cizince, které jim pomáhají během výuky i v běžném životě.

Tak jako jsme to udělali my v době, kdy nám UNRRA a UNICEF pomáhaly dodávkami sušeného mléka, léků, zdravotnického materiálu. Pamětníci poválečné pomoci jsou stále mezi námi. Jsem si jistá, že děti, které na Ukrajině prožily nálety, střílení a dlouhé skrývání v bunkrech, na pomoc v Česku nezapomenou.

 

Obrovský respekt a díky všem, kteří se na ní podílejí.  Tváří v tvář krutosti a sobectví zůstávají lidskost a solidarita největší nadějí. 

 

P.S.: Během týdne, který od mé návštěvy Kongresového centra uplynul, se počet denních registrací uprchlíků z Ukrajiny snížil z deseti tisíc na tři tisíce. Alespoň jedna dobrá zpráva, zatímco čekáme na tu nejdůležitější.

 

 

Autor: Pavla Gomba | sobota 2.4.2022 22:44 | karma článku: 40,97 | přečteno: 10380x
  • Další články autora

Pavla Gomba

Hotově nebo kartou? České dilema mají skvěle vyřešeno i tam, kde byste to vůbec nečekali.

Na odpočívadle pod průsmykem Pelela se prohání čerstvý himálajský vítr. Aby ne, jsme ve výšce 3400 m n.m. a teplotní rozdíl oproti údolí je pořádně znát.

16.8.2023 v 7:10 | Karma: 39,09 | Přečteno: 7771x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Děti jako zrcadlo. I křišťálová koule.

1. červen patří dětem. Rodiče jim kupují pamlsky a každá obec, firma či obchodní centrum pro děti pořádají zábavu. Původní myšlenka, proč slavit „den dětí“, však byla jiná.

2.6.2023 v 15:48 | Karma: 14,38 | Přečteno: 448x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

České děti nežijí v bublině

Smích, štěstí a radostná bezstarostnost. Obraz dětství je tím zářivější, čím dále v čase se od něj nacházíme. Ve skutečnosti se však ve třinácti člověk může trápit úplně stejně jako ve třiceti.

10.3.2023 v 15:16 | Karma: 20,80 | Přečteno: 1319x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Jak se vybírá Dítě Česka

Řeknu to hned: těžce! Najít a ocenit nejaktivnější, nejinspirativnější a nejnadanější dítě v České republice je nejméně stejně náročné jako výběr osob pro udělení státního vyznamenání :o)

27.10.2022 v 18:15 | Karma: 34,44 | Přečteno: 2356x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Hodně nebo málo – voda je problém

„Takhle se to tady nedělá!“ Vzpomínám na ten káravý pohled, když mě ráno příslušník místní ochranky přistihl ve společné umývárně. Dodnes se stydím za to, že jsem při čištění zubů nechala vodu téct. Teď už kohoutek zavírám i doma.

24.8.2022 v 16:47 | Karma: 18,63 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3013x
Viděla jsem kus světa, konflikty, války, nespravedlnost, obrovské lidské utrpení. Proč tedy věřím v dobro? Protože se s ním každý den setkávám!

Seznam rubrik