Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobročinost. Kde se to v těch lidech bere?

10 milionů korun pro rodiny samoživitelek. 1,5 milionu na kyslíkové koncentrátory v Indii. Letos v červnu Češi překonali vlastní rekord v dobročinnosti, když na pomoc obcím zasaženým tornádem poslali celou jednu miliardu.

Jsme nejštědřejší národ na světě?

World Giving Index, založený na datech Gallupova ústavu ze 140 zemí světa, říká, že ne. Alespoň prozatím. Žebříček hodnotí dobročinnost ve třech základních kategoriích: dobrovolnictví, ochotu pomoci cizímu člověku v nesnázích a finanční dary na charitu. Aktuálně je nejvíce altruistickou zemí na světě – pro některé možná překvapivě – Indonésie, kde lidé vykazují vysokou ochotu pomoci cizím lidem, osm lidí z deseti věnuje peníze na charitu a dobrovolnictví je zde rozšířeno třikrát více, než je celosvětový průměr. Pomoci od místních se nejspíše dočkáte v Nigérii, Kamerunu a Iráku, zatímco finanční podpora je nejběžnější mezi lidmi v Austrálii, Thajsku, Kosovu a Velké Británii. V roce 2020 darovala peníze na dobročinné účely více než třetina všech dospělých lidí ve světě.

Kde se jen v lidech ta spousta dobra bere?

Jednoduchá odpověď zní: je to SLOŽITÉ. Mnohem složitější, než to na první pohled vypadá.

S logikou jednání, které sleduje prospěch druhého člověka a bere ohledy na potřeby druhých, často na úkor vlastního prospěchu a potřeb, si hlavu lámal už Aristoteles a další starověcí myslitelé.

Pro evoluční biology je vysvětlení vzniku altruismu dodnes velkým oříškem. 

„Pachateli dobra“ totiž altruismus snižuje biologickou zdatnost a zvyšuje ji někomu cizímu, což evolučně není výhodné. Něco snad lze vysvětlit reciprocitou (když dnes pomůžu já tobě, čekám, že zítra pomůžeš ty mně) nebo genetikou (všichni jsme jedna rodina), ale moc to nesedí, obzvláště u pomoci zcela cizím lidem, se kterými se nikdy nesetkáme, aby nám mohli pomoc oplatit, nebo u podpory zcela jiných účelů (například záchrana památek) a pomoci živočichům, se kterými sdílíme jen minimum genetického kódu.

Někteří autoři poukazují na sobeckou stránku altruismu, u níž vlastní prospěch spočívá v tom, že si „pomáháním“ získáváme dobrou pověst a slávu a na štědrého mecenáše se nezapomene ani po smrti. Jak však potom vysvětlit, že většina dárců chce zůstat v anonymitě?

S ještě odvážnějším vysvětlením přišla nedávno trojice izraelských vědců. Ti zkoumali teorii, že naše altruistické chování ovlivňují parazité, kteří ve vlastním zájmu pomáhají naší nezištnosti, aby se jim obrazně „snáze přeskakovalo z jednoho hostitele na druhého“. Jednalo by se o strategii, která by u hostitele zvyšovala důvěryhodnost a ochotu se družit, takže by jeho okolí nevnímalo riziko přenosu parazita. Matematické modely zpracované pro tuto teorii sice vyznívají velice přesvědčivě, žádného prvoka, strunovce, hlístici ani virus, dokonce ani mikroba způsobujícího u svého hostitele nutkavou potřebu konat dobro se však zatím vědcům objevit nepodařilo.

Altruismem je fascinována i moderní neurověda. Díky objevu zrcadlových neuronů, pokročilým zobrazovacím metodám a skenování mozku víme, co se děje a jaká mozková centra se zapojují při pociťování empatie (prožívám bolest někoho jiného) nebo účastenství (prožívám pocit vřelosti a starosti o někoho, kdo má bolest). Pořád to ale nevysvětluje to, co nás přiměje, či naopak nepřiměje, překročit onu propast od vnitřního prožitku k reálnému činu nesobecké pomoci. Dokonce se ukazuje, že velká schopnost empatie je altruismu spíše na obtíž, protože člověk je tak zaujat vlastní bolestí, že ji odstraní tím, že se od problému odvrátí a nic neudělá.

Prostě pokud se sami cítíme mizerně, spíše se budeme věnovat sobě než jiným trpícím.

Robert M. Sapolsky, profesor biologie a neurologie na Stanfordově univerzitě, shrnuje současné poznatky o altruismu takto: Stejně jako je chladnokrevné zabíjení jednou z nejděsivějších lidských podob, jednou z našich nejzáhadnějších podob je „chladnokrevná“ dobrosrdečnost prostá sebezájmu.

Mám tu čest být  jedné z největších záhad lidstva v každodenní blízkosti a ani po letech mne nepřestávají fascinovat důvody podpory, o které se dárci a příznivci občas podělí.

Mnoho lidí motivuje vlastní nebo přenesená zkušenost. „Syn prodělal těžký zápal plic. Kdyby se narodil někde jinde, už by tady nebyl. Chci pomáhat tam, kde to je nejvíc potřeba.“

Některé důvody překvapí: „Ráno jsem v Bibli otevřel náhodně verš o pomoci chudým a sirotkům. Když za hodinu pošťačka přinesla dopis od vás, bylo mi jasné, že to je znamení.“

Jiné dojmou: „Pokračuji v odkazu maminky, která vám celý život posílala dvě stě korun měsíčně. Každý měsíc, kdy mi tato částka odejde z účtu, na ni myslím a vím, že by ze mne měla radost.“

A u některých se člověk musí pousmát: „V posledním půlroce jste mi poslali tři dopisy se žádostí o pomoc. Nastavil jsem si trvalý příkaz, abych od vás měl pokoj a nic jste mi už nemuseli posílat.“

Každý z dárců má nějaký svůj vlastní a originální důvod. Někdo pomáhá z  nejušlechtilejších pohnutek: z přesvědčení a víry ve vyšší dobro, ke kterému svou troškou přispívá. Někdo se rozhoduje spontánně podle toho, co ho osloví. Jiný pomáhá ze zvyku, další se chce předvést před svým okolím nebo si darem snížit daně.

A víte co? Ono je úplně jedno, z jakých pohnutek lidé pomáhají.

Pro sedmiletou Hanah, která ve válce přišla o oba rodiče i střechu nad hlavou, je totiž podstatné jen to, že kdesi na druhém konci světa někdo přispěl na léky, mobilní nemocnici, terapeutickou výživu či pitnou vodu, díky kterým může přežít a překonat nepřízeň osudu.

Tak prosím nepřestávejme pomáhat ˘

 

Autor: Pavla Gomba | pátek 13.8.2021 9:32 | karma článku: 27,94 | přečteno: 2311x
  • Další články autora

Pavla Gomba

Hotově nebo kartou? České dilema mají skvěle vyřešeno i tam, kde byste to vůbec nečekali.

Na odpočívadle pod průsmykem Pelela se prohání čerstvý himálajský vítr. Aby ne, jsme ve výšce 3400 m n.m. a teplotní rozdíl oproti údolí je pořádně znát.

16.8.2023 v 7:10 | Karma: 39,09 | Přečteno: 7771x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Děti jako zrcadlo. I křišťálová koule.

1. červen patří dětem. Rodiče jim kupují pamlsky a každá obec, firma či obchodní centrum pro děti pořádají zábavu. Původní myšlenka, proč slavit „den dětí“, však byla jiná.

2.6.2023 v 15:48 | Karma: 14,38 | Přečteno: 448x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

České děti nežijí v bublině

Smích, štěstí a radostná bezstarostnost. Obraz dětství je tím zářivější, čím dále v čase se od něj nacházíme. Ve skutečnosti se však ve třinácti člověk může trápit úplně stejně jako ve třiceti.

10.3.2023 v 15:16 | Karma: 20,80 | Přečteno: 1319x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Jak se vybírá Dítě Česka

Řeknu to hned: těžce! Najít a ocenit nejaktivnější, nejinspirativnější a nejnadanější dítě v České republice je nejméně stejně náročné jako výběr osob pro udělení státního vyznamenání :o)

27.10.2022 v 18:15 | Karma: 34,44 | Přečteno: 2356x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Hodně nebo málo – voda je problém

„Takhle se to tady nedělá!“ Vzpomínám na ten káravý pohled, když mě ráno příslušník místní ochranky přistihl ve společné umývárně. Dodnes se stydím za to, že jsem při čištění zubů nechala vodu téct. Teď už kohoutek zavírám i doma.

24.8.2022 v 16:47 | Karma: 18,63 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3013x
Viděla jsem kus světa, konflikty, války, nespravedlnost, obrovské lidské utrpení. Proč tedy věřím v dobro? Protože se s ním každý den setkávám!

Seznam rubrik