Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

COVID dobro nezabil

„Tak děkuju.“ Jedenáctiletý Alex pomalu pokládá krabici s notebookem na stůl a snaží se, aby poděkování znělo co nejvíc suše a neutrálně.

Nemůže se přece radovat jako malé dítě. Ne proto, že už ve třetí třídě prošel náročnými IQ testy a stal se členem Mensy, spíš chce zachovat vážnost a odstup jako respektovaná hlava rodiny. Radost z dárku ale prozrazují jeho prsty. Ty drobné, stále ještě dětské prstíky, které nedočkavě hladí velkou hnědou krabici. V té krabici se totiž skrývá jeho vstupenka mezi kamarády. Vstupenka zpátky do dětství, o které ho letos připravil covid.

Alex žije v malé vesnici poblíž Kladna s maminkou a mladším bratrem, těžkým autistou. Bez táty, s jedním skromným platem rodina jen obtížně vychází. Maminka ale Alexe chválí: „Musel teď hodně dospět. Pomáhá mi s péčí o postiženého syna, doma uklízí, a když jsem na jaře musela s mladším synem na delší dobu do nemocnice, sám si vařil. Dokonce umí upéct i buchty“, říká s hrdostí v hlase. „Dohlížela na něj sousedka, ale i tak to bylo moc těžké, viděla jsem ho jen přes mobil.“ Vzpomínka na odloučení a starost o oba syny jí vhání slzy do očí.

Alex jen chlapsky krčí ramenem: „Doma jsem to zvládal. Nejhorší ale bylo, že se úkoly nedají dělat na mobilu. Jako jediný ze třídy jsem chodil každé pondělí před školu, kde mi paní učitelka dala vytištěné učivo a úkoly, a vyplněné jsem je tam potom v pátek nosil odevzdat. Pro spolužáky jako bych ani nebyl.“

Začátkem prosince Alex dostal nový notebook z projektu Počítače dětem, spojujícím IT profesionály a dobrovolníky, který letos vznikl pro řešení distanční výuky dětí z ekonomicky slabých rodin.

Alex už může dělat úkoly stejně jako jeho spolužáci.

„Teď už budu jako kamarádi,“ usmívá se Alex. Nastartoval notebook a sám si zručně upravuje nastavení. „Chtěl bych být doktor. A postarat se o mámu,“ dodává s dětskou nadějí v hlase. S notebookem pro distanční výuku je svému snu o něco blíže.

Na druhém konci světa stejně starý Tenzin téměř posvátně otáčí kovovým kohoutkem. Jednoduchá přízemní budova umývárny v klášterní škole Nyapa Goempa v Bhútánu září novotou. Zde, na úbočí Himálaje, není o vodu nouze. Dostat ji ale tam, kde je zapotřebí, udělat geologický průzkum, v náročném podloží vykopat a položit trubky, pořídit čerpadlo a sanitární vybavení, to je nad možnosti chudé země. „Voda tady nahoře je pro všechny vzácná. Hodně chlapců tady trpělo parazity, svrabem a kožními nemocemi“, vysvětluje představený kláštera. „Žákům doporučujeme, aby si jako prevenci nákazy myli ruce aspoň desetkrát denně. Bez vody to ale nešlo. Díky vodovodu teď však mají vodu stále na dosah“.

“Stačí otočit kohoutkem“, raduje se Tenzin. Obyčejná voda je tak tím největším darem – darem zdraví, darem života.

V srdci Afriky, ve Rwandě, letos na jaře zavřeli školy stejně jako u nás. Kvůli pandemii byla výuka přerušena celkem pro 1,5 miliardy školáků ve 188 zemích světa. Jak ale řešit distanční výuku v zemi, kde polovina obyvatel stále nemá ani elektřinu, natož internet? Řešení se najde: ve Rwandě pomohl s výukou rozhlas, který svým signálem pokrývá 95 procent země. Rádio na baterky mají domácnosti i v té nejzapadlejší vesnici. Desetiletý Kevin a další statisíce školáků tak i v těchto složitých podmínkách mohou pokračovat v tom, co je jejich největší nadějí na lepší život – ve vzdělání.

Záblesky naděje přicházejí i z nejtemnějšího místa naší planety. V současnosti nejhorší zemí, kde se člověk může narodit, je Jemen – dlouho a těžce zkoušený leteckými nálety, suchem, neúrodou, rostoucími cenami potravin a epidemií cholery, ke které se letos přidal ještě i covid. Na podvýživu a nemoci, kterým lze snadno předcházet, v Jemenu umírá jedno dítě každých 10 minut. V záplavě špatných zpráv působí jako zázrak příběh desetileté Reham, která se na pokraji smrti hladem a vysílením dostala do výživového centra ve městě Saná a během pouhých tří týdnů se zotavila tak, že se může vrátit k rodině a do školy.

Tenzin z Bhútánu, Kevin z Rwandy, Reham z Jemenu - děti, kterým jsme letos pomohli

Konec roku je příležitostí sečíst výsledky.

Covid nemůže zastínit tu spoustu skvělých věcí, kterých se letos podařilo dosáhnout. Děti jako Alex, Tenzin, Kevin nebo Reham nám dávají důvod přidat do letošní bilance tisíce a miliony plusů.

Jejich příběh však není kompletní. Nemůže být kompletní bez tisíců lidí, kteří nedbají na nebezpečí a každý den pracují tam, kde to je nejvíce potřeba, aby ohrožené děti měly včas léky, zdravotní péči, pitnou vodu, vzdělání, naději na lepší budoucnost. Patří jim velký dík.

V rovnici pomoci však chybí ještě jedna proměnná. Ta nejdůležitější.

Bez laskavých lidí, kteří dokáží i na dálku soucítit, by Alex neměl počítač. Nebyly by léky a výživa v Jemenu, potrubí na pitnou vodu v Bhútánu, nebyli by vyškoleni učitelé a sociální pracovníci, děti by marně čekaly na pomoc.

Díky své práci se setkávám s těmi nejvlídnějšími a nejlaskavějšími lidmi z celého Česka.

Jako je devítiletá Vian z jižních Čech. Na pomoc malým mnichům v Bhútánu, dětem jejího věku, se rozhodla věnovat všechno, co za rok uspořila na kapesném. Její rodiče dar doplnili a všichni společně sledují projekty v klášterních školách tisíce kilometrů daleko, na které jako rodina přispívají. 

Osmiletý Filípek si k letošním Vánocům nepřál hračky ani mobil, místo dárků pro sebe chtěl od Ježíška jídlo a oblečení pro chudé děti. Rodiče poslali 723 Kč na sbírku Pomoc dětem Rohingů a Filípkovi dali děkovný certifikát, který na jeho jméno nechali vystavit. Ježíšek mu toho jistě nadělil mnohem více a jeho štědrost se mu později v životě tisíckrát vrátí. 

Paní Miluše z Jesenicka byla dítětem v době, kdy UNRRA a UNICEF dodávaly do Československa potravinové konzervy, léky, sušené mléko a rybí tuk. Dnes patří spíše ke skeptikům. Dění ve světě jí dělá starost a občas si říká, jestli není lepší starat se jen sám o sebe. A přesto nepřestává pomáhat. Napsala: „Když se dívám na děti, které teď přišly na svět, který neznají, narodily se na místě, které si nevybraly, co z nich vyroste, když na ně svět zapomene? Mne ty tři stovky měsíčně nezachrání, ale nějaké strádající dítě zachránit můžou.“

Lidé přispívají z různých důvodů. Někdo pomáhá z přesvědčení a víry ve vyšší dobro, ke kterému svou troškou přispívá. Někdo se rozhoduje spontánně podle toho, co ho „cestou cvrnkne do nosu“. Jiný pomáhá ze zvyku, další se chce předvést před svým okolím nebo si darem snížit daně. Je úplně jedno, z jakých pohnutek lidé dar pošlou. Pro děti, kterým díky příspěvkům příznivců může UNICEF každý den v terénu pomáhat, je zásadní, že to lidé udělali.

Občas se setkávám s povzdechem, že lidé jsou laskaví, ohleduplní, všímaví a štědří jen o Vánocích. Není to pravda, naštěstí. Platí ale, že koncem roku se více lidí snaží dorovnat karmickou rovnici „má dáti – dal“. Díky za to!

I proto děkuji dvaceti tisícům Přátel dětí, kteří v letošním roce přispívali pravidelným měsíčním příspěvkem. Děkuji tisícům dalších, kteří přispívají podle toho, jak jim vyjde rozpočet. Děkuji za dary velkorysé i ty drobné, které pro dárce znamenají, že si musejí něco odepřít. Děkuji Vian a Filípkovi i všem rodičům, kteří své děti vedou k pomoci druhým. Lidskost a solidaritu totiž teď svět potřebuje ještě více než kdykoliv předtím.

A pokud jste dočetli až sem, udělejte prosím něco hned teď. Ano, právě teď je čas na laskavost: usmějte se. Jde to? A můžete se prosím usmát ještě malinko více?

Úsměv je zdarma a udělá dobře vám i všem okolo. Tak vše dobré do nového roku! Ať máme každý den důvod se usmívat :o)

Autor: Pavla Gomba | úterý 29.12.2020 19:48 | karma článku: 40,31 | přečteno: 2746x
  • Další články autora

Pavla Gomba

Hotově nebo kartou? České dilema mají skvěle vyřešeno i tam, kde byste to vůbec nečekali.

Na odpočívadle pod průsmykem Pelela se prohání čerstvý himálajský vítr. Aby ne, jsme ve výšce 3400 m n.m. a teplotní rozdíl oproti údolí je pořádně znát.

16.8.2023 v 7:10 | Karma: 39,09 | Přečteno: 7771x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Děti jako zrcadlo. I křišťálová koule.

1. červen patří dětem. Rodiče jim kupují pamlsky a každá obec, firma či obchodní centrum pro děti pořádají zábavu. Původní myšlenka, proč slavit „den dětí“, však byla jiná.

2.6.2023 v 15:48 | Karma: 14,38 | Přečteno: 448x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

České děti nežijí v bublině

Smích, štěstí a radostná bezstarostnost. Obraz dětství je tím zářivější, čím dále v čase se od něj nacházíme. Ve skutečnosti se však ve třinácti člověk může trápit úplně stejně jako ve třiceti.

10.3.2023 v 15:16 | Karma: 20,80 | Přečteno: 1319x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Jak se vybírá Dítě Česka

Řeknu to hned: těžce! Najít a ocenit nejaktivnější, nejinspirativnější a nejnadanější dítě v České republice je nejméně stejně náročné jako výběr osob pro udělení státního vyznamenání :o)

27.10.2022 v 18:15 | Karma: 34,44 | Přečteno: 2356x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Hodně nebo málo – voda je problém

„Takhle se to tady nedělá!“ Vzpomínám na ten káravý pohled, když mě ráno příslušník místní ochranky přistihl ve společné umývárně. Dodnes se stydím za to, že jsem při čištění zubů nechala vodu téct. Teď už kohoutek zavírám i doma.

24.8.2022 v 16:47 | Karma: 18,63 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3013x
Viděla jsem kus světa, konflikty, války, nespravedlnost, obrovské lidské utrpení. Proč tedy věřím v dobro? Protože se s ním každý den setkávám!

Seznam rubrik