Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Patří děti do školy?

V minulých týdnech pandemie koronaviru uzavřela brány škol pro neuvěřitelnou jednu miliardu tři sta milionů dětí celkem v 188 zemích světa. 

Prakticky ze dne na den museli učitelé, ředitelé škol, rodiče i žáci řešit situaci, která mohla skončit velkou katastrofou. Neskončila, a za to jim všem patří velký obdiv a dík.

S tím, jak se situace vrací k normálu, přichází potřeba hodnotit. V pátek jsme si mohli přečíst, že podle ředitelů škol a odborníků na vzdělávání se online výuka osvědčila a měla by pokračovat dál. To je docela rychlé a odvážné tvrzení. Dá se s ním souhlasit?

Čerstvě nabytá a v podstatě nedobrovolná zkušenost s distančním vzděláváním je tématem, do kterého se ještě více než kde jinde promítá vlastní zkušenost nebo ta z bezprostředního okolí.

Ano, online výuku jsme (většinou) zvládli.

Ano, online výuku jsme u nás (většinou) zvládli. Učitelé i rodiče se naučili pracovat s novými technologiemi a děti se opravdu učí, nemají dlouhé prázdniny.

Aby se ale dalo objektivně říct, že se online výuka osvědčila a mělo by se v ní pokračovat, na to v této chvíli nemáme dostatek informací ani potřebný odstup. Neproběhly závěrečné zkoušky, nejsou výsledky maturit ani přijímacích zkoušek. Těžko říct, jak moc se děti skutečně naučily. Výsledky se jistě budou škola od školy lišit. Pohled z Prahy je podstatně odlišný než třeba z malé osady v jesenickém pohraničí, kde žijí moji rodiče. Mobilem se tam nedovoláte vůbec a internet má slušný signál pouze tehdy, když zrovna neprší a nefouká vítr.

Také je nutno nahlas říct, že cena za zvládnutí online výuky není malá. Kolik rodičů zůstává s dětmi doma, kolik rodičů obětuje část své práce, kolik ze společného rozpočtu vyplatí stát na ošetřovném, aby se rodiče mohli dětem věnovat? Odborníci na vzdělání si online výuku pochvalují. Ale co říkají ti, kterých se týká nejvíce - sami učitelé? Ptal se někdo rodičů? A dětí? Ani ty nelze z rozhodování o tak závažném tématu vynechat. 

Z psychologie víme, jak moc nás ovlivňuje prostředí, ve kterém žijeme, učíme se, pracujeme. Potvrzují to i mnohé studie o home office,z nichž vyplývá, že i dospělí lidé mívají problém se doma plně soustředit na práci. Bytová situace mnoha rodin nedává dětem dostatečný prostor pro klidné a nerušené studium. Málokdo se také odváží říct, že řada dětí má rodiče, kteří se o ně neumějí nebo nedokáží dobře postarat. I takoví rodiče však existují. Hodně se teď diskutuje i o tom, kolik sociálně slabších dětí nemá doma vlastní počítač a v současné situaci musejí improvizovat. Tyto děti se tak od svých lépe zajištěných spolužáků ještě více odlišují, což není dobře. Je skvělé, že vznikly iniciativy jako Počítače dětem. Pokud však stát zamýšlí jít cestou online výuky i nadále, neměl by nad problémem digitální chudoby zavírat oči a spoléhat na dobročinnost firem a jednotlivců.

Začátkem května byl zveřejněn výzkum Mladé hlasy. Jde o autentické a leckdy překvapivé názory a zkušenosti tisícovky dětí ze všech českých regionů a sociálních prostředí během nouzového stavu. Jeho hlavním závěrem je, že se děti sice učí, hodně učí, ale nenaučí.

Necelá polovina (45 %) dětí uvedla, že během nouzového stavu tráví učením více času než obvykle. V Praze tráví učením více času 53 % dětí. Škola z domova baví více dívky než chlapce a starší děti ve věku od 14 let.

62 % dětí napříč celým Českem však má pocit, že mají příliš domácích úkolů. Tento pocit byl nejsilnější u dětí rodičů s nižším vzděláním a příjmem. Učení doma děti považují za méně efektivní, celých 60 % udává, že se toho doma naučí méně než ve škole.

60 % dětí si myslí, že se doma naučí méně.

Chození do školy chybí nejvíce dětem z menších obcí a z rodin s nižším příjmem.

Děti se ve výzkumu podělily o velmi zajímavé názory na mnoho dalších oblastí, například na to, jak se – z jejich pohledu - změnila situace v rodinách během nouzového stavu, jak se zapojily do pomoci druhým, co jim teď nejvíce chybí a jaká by měla být Česká republika do budoucna.

V diskusi o budoucnosti výuky bychom neměli zapomenout na to, že škola má pro vývoj člověka mnoho dalších funkcí než pouhé získávání vědomostí. Lidské mládě se zde socializuje, učí se respektovat názory druhých, podřídit své ego zájmu kolektivu; navazuje zde přátelství, prožívá první lásky. A zažije také nepříjemné, ale pro další život velmi důležité situace: nesouhlas, konflikty, neúspěch. Díky nim získává potřebnou životní odolnost, učí se překonávat překážky, nevzdávat to při prvním zádrhelu. Nic z toho nelze získat u počítače v bezpečí dětského pokojíčku.

Nemluvě o tom, že řada českých dětí se hýbe už jen v hodinách tělocviku nebo že učitelé na hodinách hudební a výtvarné výchově mohou včas podchytit a rozvíjet talenty. A co teprve všechny ty drobné školní naschvály, trapasy a kouzlo nechtěného, které stmelují kolektiv jako nic jiného a na které se vzpomíná ještě dlouhé roky potom?

Každý milující rodič se snaží dítě před negativními věcmi co nejvíce chránit. Rodičům, kteří se ráno s dětmi loučí a myslí na to, aby je na přechodu nesrazilo auto, aby si na hrazdě nepodvrtly kotník a před školou nestál dealer s drogami, těm domácí výuka vyhovuje. Odpadají cesty do školy, odvádění dětí po škole domů, je to čisté a bezpečné. Je to ale v nejlepším zájmu dětí?

Aktuální zkušenost s online výukou jistě do budoucna mnoho věcí změní. Je ale potřeba počkat si na výsledky, objektivně je vyhodnotit a naslouchat názorům všech: ředitelů škol, učitelů, rodičů i dětí. Rozviňme to dobré, co vzdělávání na dálku přineslo, spojme oba modely ve prospěch maximální kvality vzdělávání v Česku.

Věřím, že online výuka může s tou klasickou koexistovat stejně jako eshopy fungují souběžně s kamennými prodejnami a klasické restaurace souběžně s rozvozem jídla domů. 

Také věříte, že děti patří do školy?

 

Autor: Pavla Gomba | neděle 31.5.2020 14:56 | karma článku: 23,98 | přečteno: 3029x
  • Další články autora

Pavla Gomba

Hotově nebo kartou? České dilema mají skvěle vyřešeno i tam, kde byste to vůbec nečekali.

Na odpočívadle pod průsmykem Pelela se prohání čerstvý himálajský vítr. Aby ne, jsme ve výšce 3400 m n.m. a teplotní rozdíl oproti údolí je pořádně znát.

16.8.2023 v 7:10 | Karma: 39,09 | Přečteno: 7771x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Děti jako zrcadlo. I křišťálová koule.

1. červen patří dětem. Rodiče jim kupují pamlsky a každá obec, firma či obchodní centrum pro děti pořádají zábavu. Původní myšlenka, proč slavit „den dětí“, však byla jiná.

2.6.2023 v 15:48 | Karma: 14,38 | Přečteno: 448x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

České děti nežijí v bublině

Smích, štěstí a radostná bezstarostnost. Obraz dětství je tím zářivější, čím dále v čase se od něj nacházíme. Ve skutečnosti se však ve třinácti člověk může trápit úplně stejně jako ve třiceti.

10.3.2023 v 15:16 | Karma: 20,80 | Přečteno: 1319x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Jak se vybírá Dítě Česka

Řeknu to hned: těžce! Najít a ocenit nejaktivnější, nejinspirativnější a nejnadanější dítě v České republice je nejméně stejně náročné jako výběr osob pro udělení státního vyznamenání :o)

27.10.2022 v 18:15 | Karma: 34,44 | Přečteno: 2356x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Hodně nebo málo – voda je problém

„Takhle se to tady nedělá!“ Vzpomínám na ten káravý pohled, když mě ráno příslušník místní ochranky přistihl ve společné umývárně. Dodnes se stydím za to, že jsem při čištění zubů nechala vodu téct. Teď už kohoutek zavírám i doma.

24.8.2022 v 16:47 | Karma: 18,63 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3013x
Viděla jsem kus světa, konflikty, války, nespravedlnost, obrovské lidské utrpení. Proč tedy věřím v dobro? Protože se s ním každý den setkávám!

Seznam rubrik