Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čeho se vyvarovat, když s dětmi mluvíte o koronaviru

Radost z nečekaných prázdnin už v těchto dnech školáky nejspíš opouští. Většina škol a pedagogů rodiče každodenně zásobuje učivem a po uzavření sportovišť, kroužků a kulturních institucí je nutné děti zabavit jinak.

Souběžně s tím, jak se v Evropě epidemii nedaří zastavit ani zpomalit a přibývá vážných případů, dokonce úmrtí, může být pro děti obtížné pochopit, co se venku vlastně děje. Mohou mít obavy z budoucnosti, strach ze ztráty nejbližších, mohou zažít úzkostné stavy, smutek a izolaci ze ztráty kontaktů s kamarády.

Rodiče se obvykle snaží děti od nepříjemných a smutných zpráv izolovat. To ale úplně nejde, mnohdy to může být i k jejich újmě – děti nemohou žít ve sladké bublině. Měly by být připraveny i na těžké a nepříjemné věci, které každý z nás v životě dříve či později prožije.

UNICEF proto pro české rodiče připravil odborná doporučení, jak s dětmi o koronaviru mluvit. Jakých základních chyb se vyvarovat?

Dětské vnímání je odlišné. Není lepší způsob, jak zjistit, co děti o koronaviru vědí a jak situaci prožívají, než se jich na to zeptat. Mnoho rodičů s dětmi mluví, ale stejně důležité je jim naslouchat, upřímně se dětí ptát na to, co si myslí, jak uvažují, co jim dělá starosti.

Pokud mají děti obavy, nezlehčujte je. Ujistěte je, že je přirozené mít v této situaci starosti a že s Vámi o svých obavách mohou kdykoliv mluvit. Věnujte jim plnou pozornost.

Děti potřebují znát pravdu. Pravda je nejlepší obranou proti dezinformacím, které se teď šíří ještě více než jindy. Pokud na jejich otázky neznáte odpověď, není nutné hádat nebo si vymýšlet. Využijte příležitost k tomu se nad možnými odpověďmi zamyslet společně, zapojte děti do přemýšlení a vyhledávání informací.

Důležité je v rozhovoru zohlednit věk dětí a úroveň jejich chápání. Pokud jsou děti ještě velmi malé a zatím o nemoci neslyšely, není nutné je na tuto situaci upozorňovat. Využijte příležitost pro zopakování správných hygienických návyků – ruce si můžete mýt společně!

Při sledování tolika znepokojivých zpráv v televizi nebo na internetu mohou děti nabýt dojmu, že jsou v bezprostředním ohrožení. Pokud se nacházíte v oblasti, kde vypukla nákaza, připomeňte svým dětem, že většina nakažených má lehký průběh nemoci a že mnoho dospělých usilovně pracuje na tom, abychom byli v bezpečí. Pro děti je důležité vědět, že lidé si navzájem pomáhají, jsou vůči sobě laskaví a solidární.

Podělte se s dětmi o příběhy zdravotníků a vědců, kteří pomáhají zastavit epidemii, nebo dobrovolníků, kteří šijí roušky a starším lidem pomáhají s nákupem. Pro děti to může být velkou útěchou – a později v životě snad i inspirací :o)

Domácí výuka, karanténa, pozastavení kroužků a koníčků je pro chod rodiny velkým narušením. Přesto je nesmírně důležité v maximální možné míře udržet pravidelný denní režim a pocit „normálnosti“. V krizových situacích to je důležitá forma psychologické pomoci.

Se vzrůstajícím počtem nakažených roste i riziko, že při svém návratu domů, do zaměstnání a do škol budou vyléčení lidé čelit diskriminaci. Ověřte, zda Vaše děti nezažily šikanu, nebo k ní samy nepřispěly. Připomeňte dětem, že šikana je něco, co mezi děti a do školy nepatří. Lidé, kteří se z nemoci vyléčili, potřebují naši pomoc a psychickou podporu.

A to nejdůležitější: v náporu nových povinností a nutnosti řešit spoustu nečekaných situací nezapomínejte sami na sebe! Svým dětem budete nejvíce nápomocni, pokud budete sami v pořádku. Děti budou klidné, pokud i Vy budete v klidu.

Mnoho lidí teď mluví o pozitivních přínosech karantény, o tom, že rodiny konečně tráví více času spolu. Věřím, že ve většině rodin tomu tak je. Mimořádná situace je ale současně velkým stresorem a v řadě rodin může přispět i k hádkám a neshodám. A co teprve děti, pro které byla škola únikem z prostředí, kde dochází k šikaně, násilí, týrání a zneužívání?

I když děti nepatří mezi koronavirem nejvíce ohrožené skupiny, současná mimořádná situace pro ně může být psychicky náročná a může s sebou přinášet jiné druhy rizik. Mluvme s nimi, naslouchejme jim, chraňme je před úzkostí a strachem! ZASTAVMECOVID.cz.

 

Autor: Pavla Gomba | čtvrtek 19.3.2020 15:47 | karma článku: 14,17 | přečteno: 1152x
  • Další články autora

Pavla Gomba

Hotově nebo kartou? České dilema mají skvěle vyřešeno i tam, kde byste to vůbec nečekali.

Na odpočívadle pod průsmykem Pelela se prohání čerstvý himálajský vítr. Aby ne, jsme ve výšce 3400 m n.m. a teplotní rozdíl oproti údolí je pořádně znát.

16.8.2023 v 7:10 | Karma: 39,09 | Přečteno: 7771x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Děti jako zrcadlo. I křišťálová koule.

1. červen patří dětem. Rodiče jim kupují pamlsky a každá obec, firma či obchodní centrum pro děti pořádají zábavu. Původní myšlenka, proč slavit „den dětí“, však byla jiná.

2.6.2023 v 15:48 | Karma: 14,38 | Přečteno: 448x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

České děti nežijí v bublině

Smích, štěstí a radostná bezstarostnost. Obraz dětství je tím zářivější, čím dále v čase se od něj nacházíme. Ve skutečnosti se však ve třinácti člověk může trápit úplně stejně jako ve třiceti.

10.3.2023 v 15:16 | Karma: 20,80 | Přečteno: 1319x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Jak se vybírá Dítě Česka

Řeknu to hned: těžce! Najít a ocenit nejaktivnější, nejinspirativnější a nejnadanější dítě v České republice je nejméně stejně náročné jako výběr osob pro udělení státního vyznamenání :o)

27.10.2022 v 18:15 | Karma: 34,44 | Přečteno: 2356x | Diskuse| Společnost

Pavla Gomba

Hodně nebo málo – voda je problém

„Takhle se to tady nedělá!“ Vzpomínám na ten káravý pohled, když mě ráno příslušník místní ochranky přistihl ve společné umývárně. Dodnes se stydím za to, že jsem při čištění zubů nechala vodu téct. Teď už kohoutek zavírám i doma.

24.8.2022 v 16:47 | Karma: 18,63 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3013x
Viděla jsem kus světa, konflikty, války, nespravedlnost, obrovské lidské utrpení. Proč tedy věřím v dobro? Protože se s ním každý den setkávám!

Seznam rubrik